Thermográfiai (Hőkamerás) vizsgálatok   

Napjainkban az ipar növekvő termelési kihívásai egyre nagyobb terheket rónak   mind a gépekre, mind a különféle berendezésekre, így szükség van korszerű   diagnosztikai módszerek alkalmazására. Az 1993-ban alapított Príma Csapágy   Kft az alkatrész kereskedelem mellet immár 8. éve foglakozik a termelő   eszközök karbantartásásval, diagnoasztizálásával.

 

A meglévő rendszereink   (rezgésdiagnosztika, sztetoszkóp stb…) fejlesztése érdekében cégünk újabb   műszer beruházása mellett döntött. Az iparban még nem széles körben elterjedt   technológiával szeretnénk még pontosabb képet adni a berendezések műszaki   állapotáról. Ezzel a műszerrel olyan területeken is képesek vagyunk   diagnosztizálni, amelyeket a korábbi eszközeinkkel nem vagy csak részben   tudtunk elvégezni. Ez a nagy felbontású hőkamera alkalmas a legkülönbözőbb   termovizios vizsgálatokra, mind az ipar, villamosipar és az építőipar   számára. A következőkben e három fő terület alkalmazási lehetőségeiről,   technológiai sajátosságairól adunk bővebb tájékoztatást, bízva abban, hogy   Önök is megtalálják a saját cégükön, környezetükön belül azokat az   alkalmazási lehetőségeket melyek biztosítják a zavartalan, biztonságos   termelést.

 

       IPAR

Az elektromos motorok általában   hajtásláncot alkotnak a meghajtott berendezésekkel. A helytelen beállítás -   egy túlfeszített ékszíj, egy rosszul működő csapágy vagy a kenõanyag hiánya -   túlmelegedést, túlfogyasztást okoz, és a berendezés rövidebb élettartamához   és váratlan meghibásodáshoz vezethet. A hőcserélők, hűtő - fűtő berendezések,   kemencék hőkamerás vizsgálatával kimutathatók a hővesztési helyek,   szigetelési problémák, dugulások stb..

Termográfiai vizsgálat   alkalmazásával ezek a hibák könnyen detektálhatók, majd ezt követõen   korrigálhatók és ezáltal a berendezés folyamatos és gazdaságos működése   biztosított.

 

 

      ÉPÜLET

Épület-energetikai vizsgálat során   teljeskörű, külsõ-belsõ vizsgálatot végzünk az adott épületen. A vizsgálat   során rögzített képeken jól láthatóak az épület szerkezetét alkotó elemek. A   képek könnyen értelmezhetõek, mivel az eltérõ színekbõl következtethetünk az   épületen található esetleges hõszigetelési és kivitelezési hibákra.

Az épületen elõfordulhatnak a   következõ épületgépészeti, illetve épületszerkezeti problémák, amelyek a   hőkamera alkalmazásával kimutathatók.

 • o Rendkívül magas   energiafelhasználás hiányos, elavult vagy sérült hõszigetelés miatt
 • o Rosszul szigetelõ nyílászárók
 • o Szivárgás és páralecsapódás okozta   nedvességi/penészedési károk és veszteségek feltárása
 • o Helytelen kivitelezõi alkalmazások   és strukturális hibák utólagos feltárása
 • o Fűtőtestek, csővezetékek   eldugulása, eltömődése
 • o Padlófűtés, falfűtés vizsgálata.

Egy átlagos családi ház vizsgálata   másfél - két órát vesz igénybe. Az elkészült felvételek alapján jegyzőkönyvet   állítunk ki, amely tartalmazza az elkészített felvételeket, feltárt hibákat   és a beavatkozási javaslatot.

 

      VILAMOSSÁG

Szinte minden olyan anyag és berendezés,   amely energiát továbbít vagy felhasznál, meghibásodás előtt túlmelegszik.

Ebből adódóan a termográfiai   vizsgálat nagyban segíthet e hibák korai felismerésében. Az időben elvégzett   karbantartói munka leállási veszteségtől, termelés- és nyereség kieséstől   óvhat meg egy üzemet, vállalatot.

A thermográfiai felmérés a   vizsgálandó berendezés teljes terhelése alatt történik, ennek következtében   pontos adatokat szerzünk a berendezés állapotáról, valamint a   "munkabíró" képességéről. A kapott eredmény alapján dönthetünk a   megfelelő beavatkozásról.

Főbb alkalmazási területei:

 • Biztosíték panelok
 • Kapcsolószekrények
 • Villamos kötések
 • Villanymotorok
 • Transzformátorok
 • Stb…

Remélem, hogy rövid tájékoztatónk   felkeltette az érdeklődését. Felmerülő kérdéseivel, észrevételeivel kérem,   keressen elérhetőségeinken

 

hokamera.png