» Termékek » Csapágyak » Axiális golyós és görgőscsapágyak

Axiális golyós és görgőscsapágyak

Axiális golyóscsapágyak: Az SKF egyirányú terhelésre alkalmas axiális golyóscsapágyai egy tengelytárcsából, egy fészektárcsából és egy golyóskosárból állnak. A csapágyak szétvehetők, így szerelésük egyszerű, mert a tárcsák és a golyóskosár külön-külön szerelhetők.

A kisebb méretűek kaphatók a háztárcsán sík felfekvő felülettel vagy beálló gömb felfekvő felülettel. A beálló fészektárcsás csapágyak, a beálló alátéttárcsával együtt használhatók a ház támasztó felülete és a tengely közötti helyzethibák kiegyenlítésére. Az SKF szállítja a beálló alátéttárcsákat is, de ezeket külön kell megrendelni. Az egyirányú terhelésre készült axiális golyóscsapágyak, ahogy a nevük is mutatja, csak egy irányba ható axiális terhelés felvételére alkalmasak, ezért a tengelyt axiálisan csak egy irányban támasztják meg. Radiális erővel nem terhelhetők.

 

Axiális hengergörgős csapágyak: Az axiális hengergörgős csapágyakat olyan megoldásokhoz ajánlják, ahol nagy axiális terhelést kell felvenni. Ezek a csapágyak emellett érzéketlenek a nagy, lökésszerű terhelésre, minimális a helyigényük és merev csapágyazást biztosítanak. Az alapkivitel az egyirányú axiális csapágy, amely csak egy irányban ható axiális terhelés felvételére képes.

Az axiális hengergörgős csapágyak alakja és kivitele egyszerű, egysoros és kétsoros változatban készülnek. A 811 és 812-es sorozatú csapágyakat főként ott használják, ahol az axiális golyóscsapágy teherbírása nem elegendő. A görgők hengeres felülete a széleken enyhén lekerekített. Az így kialakított érintkező profil gyakorlatilag kiküszöböli az élek mentén kialakuló káros feszültségeket. A csapágyak szétvehetők; az egyes alkatrészek külön-külön szerelhetők.

Ezeket az önálló elemeket ott használják, ahol:

  • az egymás mellett levő alkatrészek homlokfelülete futópályaként szolgálhat, és keskeny csapágyazásra van szükség (nincs külön tárcsa)

vagy

  • más kombinációban kell beépíteni a hengergörgős kosarat és tárcsákat, pl. két tengelytárcsára vagy két háztárcsára van szükség.