» Termékek » Csapágyak » Kúpgörgős csapágyak

Kúpgörgős csapágyak

Az SKF által gyártott kúpgörgős csapágyak sokféle kivitelben és méretben készülnek a legkülönbözőbb felhasználási igények kielégítésére. A katalógus a legelterjedtebb típusokat ismerteti:

  • az egysorú kúpgörgős csapágyakat
  • a párosított egysorú kúpgörgős csapágyakat.

 

A kúpgörgős csapágyak belső, illetve külső gyűrűjének futópályája, valamint a közöttük elhelyezkedő görgők kúposak. A kúpfelületek alkotói a csapágytengelyen egy pontban metszik egymást. A kúpgörgős csapágyakat különösen alkalmassá teszi kivitelük összetett (egyidejűleg ható radiális és axiális) terhelés felvételére.

A kúpgörgős csapágyak általában szétszedhetők, vagyis a kúp (belső gyűrű a görgőkkel és a kosárszerkezettel) egy egységet képez, amely a csészétől (a külső gyűrűtől) függetlenül szerelhető.

Az SKF kúpgörgős csapágyak érintkező profilja logaritmikus, ami optimális feszültség eloszlást biztosít a görgők és a futópályák érintkezésénél. A vezetőperem és a nagyobb átmérőjű görgővég egymáson csúszó felületeinek különleges kialakítása jelentős mértékben elősegíti a kenőfilm kialakulását a görgővég és a perem között. Ez előnyös, mert nagyobb a működés megbízhatósága és kisebb a szöghibákkal szembeni érzékenység.

 

A normál SKF egysorú kúpgörgős csapágyak választéka az ISO 355:1977 szerint gyártott népszerűbb méretű metrikus csapágyakat és az ANSI/ABMA 19.2-1994 szabvány alapján gyártott hüvelyk méretű csapágyakat tartalmazza.