» Termékek » Csapágyak » Y csapágyak

Y csapágyak

Az Y-csapágyak (betétcsapágyak) a 62-es és 63-as sorozatba tartozó tömített mélyhornyú golyóscsapágyakra épülnek. Az Y-csapágyak jellemzően szférikus (konvex) külső palástfelülettel rendelkeznek, belső gyűrűjük szélesebb, és eltérő tengelyrögzítéssel rendelkeznek a gyors és könnyű tengelyre szerelés érdekében.

 

A különféle Y-csapágysorozatok a tengelyhez rögzítés módjában térnek el, amely történhet:

Hernyócsavaros rögzítésű Y-csapágyak

A belső gyűrűn hernyócsavarokkal szerelt Y-csapágyakat a két, egymáshoz képest 120°- ban elhelyezett lapos végű, hatlapfejű hernyócsavar meghúzásával rögzítik a tengelyre. Ezek a csapágyak állandó és változó forgásirányú alkalmazásokhoz is használhatók.

Y-csapágyak excenteres rögzítőperemmel

Az excenteres rögzítőperemmel rendelkező Y-csapágyakat elsősorban olyan alkalmazásokhoz tervezték, amelyekben a forgás iránya állandó. A szélesebb belső gyűrű az egyik oldalon egy excenteres lépcsővel rendelkezik. Ez a lépcső tartja a rögzítőperemet. A rögzítőperem forgásiránynak megfelelő irányban történő elforgatása rögzíti a gyűrűt és a csapágyat a tengelyre. Ezenkívül a peremet egy további hernyócsavar rögzíti a tengelyhez. Az excenteres rögzítőperem a metrikus furatú csapágyak esetén horganyzott, a hüvelyk furatú csapágyak esetén feketített. Az SKF két alap sorozatot gyárt.

Kúpos furatú Y-csapágyak

A kúpos furatú Y-csapágyak mindkét oldalon szimmetrikusan meghosszabbított belső gyűrűvel, valamint kúpos furattal rendelkeznek (1:12 arányú kúposság), amelynek köszönhetően a H 23 sorozatba tartozó normál szorítóhüvelyre felszerelhetők. A szorítóhüvelyre szerelés lehetővé teszi, hogy a csapágyak gördülékenyen fussanak, és a teljes határfordulatszám elérhető akár készre húzott tengelyek használata esetén is. A csapágyak állandó és változó forgásirányú alkalmazásokban is használhatók.A megfelelő szorítóhüvely nem része a csapágynak, azt külön meg kell rendelni.

Y-csapágyak szabványos belső gyűrűvel

A szabványos belső gyűrűvel rendelkező Y-csapágyak csapágyfuratátmérője normál tűrésű, a csapágyat megfelelő szoros illesztéssel rögzítik a tengelyre. A 17262- es és a 17263-as sorozatba tartozó csapágyak méretei és jellemzői megegyeznek a 62-es és a 63-as sorozatba tartozó mélyhornyú golyóscsapágyakéval, de szférikus (konvex) külső palástfelülettel rendelkeznek. A csapágy alkalmas a változó irányú terheléssel rendelkező alkalmazásokhoz, illetve ahol a sima futás kulcsfontosságú üzemi körülmény. A többi Y-csapágyhoz képest nagyobb axiális terhelést képesek elviselni, és ugyanolyan fordulatszámon képesek működni, mint a hasonló tömített mélyhornyú golyóscsapágyak. Ezek külső gyűrűjén nincs kenőfurat.

A szabványos belső gyűrűvel rendelkező SKF Y-csapágyak 17 és 60 mm közötti metrikus tengelyekhez kaphatók.